Historik

Felicitas är ett latinskt ord för lycka, ett passande namn på vår blandade kammarkör från Helsingborg. Felicitas består av drygt 20 rutinerade sångare varav flera med musikutbildning.


Kammarkören Felicitas bildades år 1972 av Per Nyrén, som med undantag för ett avbrott under åren 2002-2004 var körens ledare fram till 2010. Per Nyrén, som fått sin utbildning i kördirigering för Eric Ericson vid Musikhögskolan i Stockholm, arrangerade under sina många år som Felicitas ledare en stor del av körens repertoar.


Körens första större konsert gjordes kort efter starten då kören framförde den då okända Misa Criolla av Ariel Ramírez. Ett par år senare medverkade kören i ett stort antal konserter med bl.a. In i tidens morgon, en originell jazzsvit skriven av Stellan Olsson och Arne Olsson för Felicitas och Vieux Carré. Körens första klassiska verk blev Johannespassionen av Bach i bl.a. Kvidinge kyrka och Gustav Adolfskyrkan i Helsingborg. Kören fann en mycket intensiv evangelist i Kim van Binzen. Det blev flera större verk: Händels Messias och Mozarts Requiem. Ett av de mest dramatiska ögonblicken i körens historia var förmodligen då ett våldsamt åskväder slog upp kyrkdörrarna i exakt samma ögonblick som Mozarts Dies Irae, Domens dag, startade.


Körens aptit på omväxling i repertoar har genom åren stillats genom ett stort antal jazzkonserter då kören musicerat med fina jazzmusiker som Lars Brogård, Bo Stief, Aage Tanggaard, Lars Sjösten och på senare tid Steve Dobrogosz. Alla konserter med Jazzin’ Jacks inte att förglömma.


Den 24 januari 2010 dirigerade Per Nyrén för sista gången kören då Rossinis ”Petite Messe Solennelle” framfördes i S:ta Maria Kyrka i Helsinborg. Se artikel i Helsingborgs Dagblad den 15 januari 2010, http://hd.se/helsingborg/2010/01/15/sista-framtradandet-med-felicitas/


Under åren 2002-2015 har Felicitas letts av Sven-Inge Frisk, Per Jarring, Emma Jonasson och Robert Hallberg.

År 2003 utsågs Helsingborg till Årets Musikstad i P2 och i samband med det hölls den 19 oktober en kördag på Dunkers Kulturhus. Felicitas konsert den dagen sändes direkt i Sveriges radio P2.


Kören har också gjort ett stort antal oförglömliga resor tillsammans, bl.a. till Ungern, Dubrovnik, Wales, Tjeckoslovakien, Tyskland, Polen, Baskien samt London år 2012, då kören sjöng i St Pauls Cathedral. Under resorna har kören framträtt med såväl profana som kyrkliga program. Kören har även deltagit i ett par prestigefyllda körtävlingar.


Sedan januari 2016 leds kören av Marie Nanor, kyrkomusiker i Raus församling.